tisdag 14 oktober 2008

NO uppgift 1

1) Maten tuggas automatiskt av tänderna i munnen, och salivet som bildas innehåller en ensym som heter amalas. Amalas bryter ner stärkelser och andra beståndsdelar.
Pepsin är ett enzym som delar upp spjälkar till aminosyror i matspjälkningskanalen där det utsöndras.

2)Inuti tolvfingertarmen blandas maten med olika vätskor som bildas av bukspottskörteln och levern.

3)I tunntarmen

4)Det är olika former av kolhydrater. Dom är uppbyggda av små encelliga kolhydrater. Människan kan inte bryta ner cellulosa. Stärkelse och druvsocker är ett ämne som kroppen tar upp fort och det ger oss energi.

5)Långsamma kolhydrater är bäst för kroppen, det håller blodsockret i jämn nivå. Lång sammakolhydrater finns i pasta, ris, potatis och grovt bröd. Snabba kolhydrater gör så vi får energi fort men blodsokernivån sjunker snabbt.

6) Protein är aminosyror som är ihopsatta som ett garnnystan. Som hjälper kroppen att bygga muskler. Protein finns i kött, fisk och ägg.

7)Fett är uppbyggt av glycerol och fettsyror.

1 kommentar:

Johan Lind sa...

1) "Amylas" heter enzymet som bryter ned stärkelse, annars ok.
2) Du kan få ett halvt rätt för svaret men du skriva mer detaljerat dvs galla från gallblåsan finfördelar fett och enzymer från bukspottkörteln bryter ned kolhydrater, proteiner och fett. Bukspottet höjer också pH-värdet. Allt detta sker i tolfingertarmen.
3) Ok!
4) Vad får ni encelliga ifrån? Tänk självständigt! Druvsocker består av en ring uppbyggt av kol, syre och väte. Stärkelse består av långa kejor av ihopkopplade glukosmolekyler som är spiralvridna kedjor. Cellulosa är också ihopkopplade glukosringar men dessa är raka och vi kan inte bryta ned dem i kroppen.

5)Ok, och snabba kolhydrater finns i t ex godis och läskedrycker.

6) OK,

7) OK